diumenge, 27 de febrer del 2011

Pseudoenquesta (racista) sobre el vel "encarregada" per la Generalitat valenciana

Segons una notícia recollida i difosa per Europa Press, "un 68% dels valencians es partidari de prohibir el vel a les escoles i un 24,4%, el crucifix". Aquest titular està extret -se'ns diu- d'una enquesta encarregada per la Generalitat valenciana a Simple Lógica Investigación SA.

Bé. Doncs la cosa, tal com s'ha presentat, no és ni simple ni lògica; ni tampoc guarda relació amb el que se suposa que és una investigació seriosa.

Per començar, no apareix a cap lloc la fitxa tècnica de la consulta. Desconeixem, per tant, la quantitat de persones enquestades, la població, l'error d'estimació, el tipus de mostreig... i altres coses imprescindibles en un estudi d'eixes característiques.

A més a més, al llegir la notícia, no sabem si està parlant-se d'escoles exclusivament públiques, o si també de concertades i privades. La qual cosa denota absència total de rigor i seriositat: la presència o no del crucifix a un centre educatiu sols hauria de ser objecte de debat en el cas que aquest fóra públic.

Tercer. Com que no se'ns mostren ni tan sols les preguntes realitzades, hem de deduir que el titular és un reflex del plantejament de l'enquesta. Si és així, estem davant un enfocament trampós (certament gens nou, per altra banda). No és equiparable el fet que un crucifix presidisca un espai públic amb l'opció de dur un hijab a títol individual. En el primer cas, es tracta d'un símbol religiós que marca el caràcter d'un lloc; en el segon, parlem d'una peça de roba que no va més enllà de l'àmbit de la persona que la porta.

Si es vol debatre al voltant d'acotar la llibertat individual de dur vel, comparant-ho amb alguna cosa equivalent de la religió catòlica, podríem parlar, per exemple, de si acceptem que es puga portar una creu penjant, de manera visible, a una escola (pública, se suposa).


Darrere aquesta notícia, sona de fons la música del racisme. L'excusa d'una presumpta defensa de la dona per a imposar una uniformització estètica i cultural. També s'escolta la melodia d'obrir pseudodebats, des de la dreta, on l'esquerra institucional s'hi trobe incòmoda. Difusió d'enquestes que preparen el camí per a dur a terme certes mesures -amb la perspectiva de les eleccions autonòmiques-, com eixa altra que els valencians volen una "educació bilingüe", sense entrar -faltaria més- en si cal evitar l'extinció del català al País Valencià o no.