dimecres, 11 d’agost del 2010

La meua llibertat acaba on comença la dels altres?

Augusto Klappenbach és un escriptor i filòsof espanyol nascut a Argentina. El diumenge passat vam poder llegir un interessant article seu al diari Público, baix el títol "La meua llibertat acaba...", on criticava el concepte de llibertat enarborat pel liberalisme: la ideologia de Margaret Thatcher i Libertad Digital, entre d'altres possibles exemples.

A continuació, presentem algunes idees importants del text:



  • La frase "La meua llibertat acaba on comença la dels altres", aparentment una apologia del respecte, representa una defensa de la competitivitat més crua.

  • La "llibertat" del liberalisme prioritza l'individu sobre la societat. Margaret Thatcher deia que "la societat no existeix".

  • La llibertat dels altres no sols no constitueix un límit a la llibertat pròpia, sinó que és l'única manera d'assegurar-la: en una relació de dominació ningú no és lliure.

  • El liberalisme parla d'un presumpte equilibri entre els diferents interessos competitius mitjançant l'acció d'una mà invisible. L'evidència històrica ho nega.



Podeu llegir l'article complet fent clic ací.

4 comentaris:

Ada ha dit...

Interessants idees! Sempre he pensat que ser lliure no és sinònim de poder "fastidiar" als altres... crec que una persona pot ser lliure sense fer mal o sense ser competitiu, no és necessàri... no?

zel ha dit...

Gràcies per l'enllaç, aniré a llegir-ho sencer!

Speaker ha dit...

Saps què? A mi mai m'ha agradat eixa frase, tampoc. És com si les altres persones (siguen qui siguen, qualssevol) foren enemics amb qui bregar.

Vicent Terol ha dit...

Gràcies, Ada, zel i Josep Lluís pels comentaris.

M'agrada la teua frase, Josep Lluís. Crec que defineix prou bé el concepte de llibertat que, sovint, se'ns vol introduir al cervell.