dimecres, 28 de juliol del 2010

La "llibertat" i les corregudes de bous

En un debat sobre la prohibició de les corregudes de bous, estic disposat a admetre arguments que defensen aquesta tradició. Em sembla legítim que es tracte de raonar en favor del manteniment de la Fiesta, tot i ser jo partidari de la seua prohibició.

Tanmateix, considere quasi un insult l'ús de pseudo-arguments; que se'ns tracte com a imbècils.

Els polítics fan servir, amb molta assiduïtat, eslògans en compte d'arguments. Els primers arriben més fàcilment a la gent -i poden ser repetits d'una manera semblant a com ho faria un lloro-, encara que es tracte de fal·làcies.

Afirma Alicia Sánchez Camacho, líder del PP a Catalunya, que l'assumpte dels bous és una qüestió de "llibertat": independentment d'estar a favor o en contra de la tradició taurina -se'ns diu-, s'ha de defensar sempre la llibertat (de poder elegir anar-hi o no a veure una correguda).

Això és un exemple de pseudo-argument, de fal·làcia.

No existeix la llibertat total. La prohibició és un element constantment present a la societat: està prohibit matar persones, anar amb moto per una vorera, fer soroll per la nit al carrer fóra de certes excepcions, practicar sexe en públic... I sí, també està prohibit el maltracte animal en general. Per exemple, si a Catalunya es torejara una ovella, s'estaria cometent un delicte penat amb presó.

Així que, senyors i senyores taurins/nes: done'ns arguments i no insulten la nostra intel·ligència. Aleshores podrem debatre seriosament sobre el tema de les corregudes de bous.

4 comentaris:

Mireia ha dit...

Doncs tens tota la raó, clar que sí!!

I jo encara li diria més a la senyora presidenta del PP català, "la LLIBERTAT de tots els pobles per decidir el seu futur"

Vicent Terol ha dit...

Ella et diria que impedir eixa llibertat NO ÉS UNA PROHIBICIÓ! Veritat? ;)

Gràcies pel comentari, Mireia.


Salut!

Anònim ha dit...

Per supost que des d'una visió del segle XXI pot semblar una salvajada el tractament que acaba rebent un bou a la plaça, no obstant, pense en alguns arguments a favor de les corregudes.

Un motiu que crec molt important és l'econòmic. Ja què, tant al País Valencià, com a les autonomies veïnes, com a la resta de l'estat espanyol així com a països llunyans hi ha molta gent que viu de la cria de bous i moltes coses que d'ella deriven.

Altrament, també crec que forma part d'una cultura valenciana, crec inclús que pre-borbònica (encara que llavors els bous foren d'una manera molt diferent a com els coneguem ara, molt més violenta.)

També crec que es una manifestació estètica (açò molt discutible, ja que entrem en qüestió de gustos i tot es pot discutir).

Així mateix, pense que la voluntat d'un home d'enfrontar-se lliurement a un animal brau es totalment legítima, i més encara quan una cosa tan important com la vida humana està en joc.

Per supost que mai equipararé la vida humana a la vida animal.

I per últim, gent del nivell intel·lectual de Picasso, Lorca, Buñuel, Hemimghway... han vist en les corregudes una expressió artística que no han trobat enlloc més.

No se, crec que d'alguna manera estic argumentant coses fàcils de rebatir, però de la mateixa manera, no he llegit res amb més contundència en l'entrada d'aquest blog.

Per cert, soc un ferm defensor de l'autodeterminació dels Països Catalans i pense que els bous son una tradició que els Països Catalans compartim amb l'entranyable germà ibèric (com defineix Joan Francesc Mira a Espanya)

Salut!

Vicent Terol ha dit...

Jo no he entrat al debat sobre els arguments per a prohibir -o no- les corregudes de bous.

A l'entrada parle d'un suposat argument concret que considere un pseudo-argument; i que aquests dies s'ha escoltat bastant, com una mena de mantra.