dissabte, 22 de novembre del 2008

Zeitgeist (1): La història més gran mai més contada

Zeitgeist és el títol d'un documental molt interessant produït per Peter Joseph l'any 2007 amb difusió a través d'Internet. Consta de tres parts diferenciades però amb una clara connexió entre elles. Bàsicament, podem dir que és una contundent denúncia del capitalisme i dels seus mecanismes de manipulació.

Ací teniu la primera de les parts, centrada en la presentació del cristianisme com un mite i repetició de moltes religions anteriors. Ens explica com aquest mite deixa el terreny preparat per a l'absorció de nous mites destinats al control de la societat. La duració és de 26 minuts i no deixa ningú indiferent. Està en anglés amb subtítols en castellà.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Només he vist el principi del docu, no tnc temps per a més, ho lamente.
Apunte un parell de cosetes: el cinturó d'Orió al País Valencià (i probablement a tot l'àmbit lingüístic català es diu "les tres maries", però tant aquest nom com el dels "tres reis" són posteriors a l'època de què ens parla el film; un altra coseta: les reformes que ha patit el calendari al llarg de la història (a més de l'existència de diferents calendaris segons les cultures) fan molt difícil asegurar el diu aquest documental sobre la confluència de neixements el 25 de desembre (apunte una anècdota de la nostra fraseologia popular: el refrany ens diu que el sol allarga "per santa Llúcia un pas de puça i per Nadal un pas de pardal", açò és perquè al calendari julià santa Llúcia coincidia amb el solstici d'hivern, que era... el 13 de desembre, deu dies abans del que és ara; encara avui es celebra santa Llúcia eixe dia).
Intentaré acabar de veure el docu, malgrat tot té bona pinta.
Enhorabona pel bloc.

Vicent Terol ha dit...

Gràcies per la teua aportació, és enriquidora. Trobe que, certament, cal exigir cert rigor a un documental que pretén ser una denúncia. Més enllà -és clar- del fet que no deixe, per això, de ser interessant.